Gå til indhold

Passwords

Passwords er ofte nøglen til en række oplysninger om os, som er meget personlige, og som ikke skal deles med andre. Alligevel er det ikke altid, vi passer godt nok på dem. Her kan du lære mere om børn og unges forhold til passwords og få tips til, hvordan man bedst beskytter sig mod hacking.
Luk video
af unge i 7. klasse har delt deres password mindst én gang

Unge og passwords

Mange børn og unge deler passwords, til blandt andet sociale medier, med venner og bekendte. Men det gør dem sårbare overfor fx ufrivillig deling af deres billeder og økonomisk it-kriminalitet.
Få gode råd til brug af passwords

Tre gode råd til dit barn om passwords

Skift dine passwords tit
Lad dem ikke ligge og flyde
Del dem aldrig med andre

Ekstra sikkert password

Et godt og sikkert password kan nedsætte risikoen for hacking.

Vi giver dig tre gode råd til, at lave et sikkert password.
Få flere tips til passwords
Brug ikke ord fra din hverdag
Brug ord på mindst 8 tegn - og varier tegnene
Genbrug ikke dit password til flere tjenester
Kilde: Forbrugerrådet Tænk

Lovgivning

Der findes endnu ikke nogen selvstændig paragraf i straffeloven, som dækker hacking, men normalt bruges §263 om freds- og æreskrænkelser.

Paragraffen dikterer, at det er ulovligt at kigge i andres private ting - også selvom der ikke kræves kode (fx hvis en har glemt at logge sig ud) – da dette kræver tilladelse fra ejeren. Overtædelse kan straffes med bøde eller fængsel op til 6 måneder.

Det betyder også, at hvis en person giver sit password til en anden med aftale om, at det fx bruges til at opnå adgang til Fortnite, og personen derefter bruger passwordet til at få adgang til fx Facebook, Instagram, Netflix etc., vil dette være en overtrædelse af §263.

Hvis skaden er sket

Hacking er ulovligt, og derfor skal det meldes til politiet.
Læs mere om, hvad hacking er, og hvordan man kan anmelde det